Informatie

IT Woordenboek Informatie

Amateur Lexicograaf

Hallo, mijn naam is Geert Bos en ik ben amateur lexicograaf. Een amateur lexicograaf is iemand die voor zijn hobby een of meerdere woordenboeken schrijft. ITWoordenboek.nl is mijn tweede woordenboek voor begrippen uit de I(C)T wereld, waarin ik ongeveer 25 jaar heb gewerkt.

Stukje historie

De website IT Woordenboek is niet het eerste computerwoordenboek van de maker. Voor deze website tot stand is gekomen, is er een hele voorgeschiedenis. Deze geschiedenis zal ik hier beschrijven.

1993 Cadeautje bij Computer-Totaal

In het jaar 1993 kreeg ik een klein woordenboekje cadeau bij het blad Computer-Totaal. Dit woordenboekje was geschreven door dhr. Th. Q. Vink. Een heel mooi geschenk, echter er markeerde iets aan: in het boekje was het begrip “computer” niet meegenomen.

Dit mankement stoorde mij dusdanig dat ik destijds zelf begonnen ben met een woordenboekje. Het gratis woordenboekje werd de basis van mijn eerste opzet. De woorden werden uitgetypt in het tekstverwerkingsprogramma Write, wat onderdeel was van Windows 3.1. Al snel groeide het uit tot 2 ordners vol met allerlei begrippen uit de wereld van de computers.

Woordenboek in Word-bestandjes

Met de komst van Word (tekstverwerker van Microsoft, die in eerste instantie gratis bij Windows werd geleverd), heb ik de tekst geëxporteerd naar HTML. Dit maakte het mogelijk om de tekst op het internet beschikbaar te maken.

1997 Computerwoorden op het internet

Met de komst van Flevonet, de eerste “gratis” internetprovider voor de bewoners van Flevoland, was er voor mij de kans om het internet te verkennen. Al gauw begon ik met het maken van eenvoudige websites. Ook heb ik het woordenboek beschikbaar gemaakt op het internet.

1997

2000 ICT Woordenboek op de boekenplank

De uitgever Elmar uit Rijswijk heeft in het jaar 2000 het ICT Woordenboek in boekvorm (hardcover met 743 pagina’s en een CD-ROM) uitgebracht. Dit boek bevat meer dan 7500 begrippen. Dit boek is niet meer beschikbaar, tenzij deze tweede hands wordt aangeboden.

Naast deze papieren versie bleef de website met computerwoorden beschikbaar voor een ieder die internet heeft.

Boek: ICT Woordenboek van Geert Bos

2001 Zoekmachine

In het jaar 2001 leerde ik de taal PHP kennen. Door gebruik te maken van de programmeertaal PHP in combinatie met een database, kon ik de website zodanig aanpassen dat er een zoekmachine kon worden toegevoegd. De gebruiker hoefde niet meer door alle tekst heen te browsen om dat ene woordje te vinden die hij zocht.

2014 Einde computerwoorden

In het jaar 2014 kreeg ik een mail van NCSC (Nederlands Cyber Security Center), waarin werd verteld dat de website eenvoudig te hacken was. Door een simpele SQL-injectie was de database te hacken. Ik had twee opties: de hele website opnieuw te maken om deze te beschermen tegen hackers of de website op te heffen.

Aangezien mijn interesse in de hobby aanzienlijk was gedaald en ik geen zin had om de website aan te passen, had ik besloten om de website op te zeggen.

Computerwoorden had op het eind dagelijks rond de 5000 unieke bezoekers. De website beschreef meer dan 13.000 lemma’s (begrippen en definities).

2015 Pagejacking

Hoewel mijn website niet is gehackt, is er toch iemand geweest die mijn pagina heeft gekopieerd. Deze pagina is weer terug geplaatst op het door mij opgezegde domein (computerwoorden.nl). Behalve de volledige content, werd er door de “hacker” de website gevuld met vele links naar websites. Op deze manier kan de “hacker” geld verdienen met gestolen content.

2019 Einde ICT

Na ongeveer 25 jaar heb ik helaas afscheid moeten nemen van de ICT. Ik heb een baan aangenomen in de logistiek.

2021 ITWoordenboek.nl: de nieuwe website

Ooit heb ik van mijn hobby werk gemaakt, nu maak ik van mijn werk weer een hobby. Ik heb besloten om een compleet nieuwe woordenboek te maken. Mijn oude website en daarbij behorende content bestaat uit een groot aantal woorden die niet meer van deze tijd zijn. Woorden als TWAIN, NetBIOS, BNC en Hayes worden tegenwoordig niet meer gebruikt.

Ook maak ik gebruik van WordPress, een content management systeem wat door miljoenen websites wordt gebruikt. Hierin heb ik voor het woordenboek een speciaal ontwikkeld thema gemaakt.

ITWoordenboek.nl wordt langzaam gevuld met begrippen en definities uit de wereld van de ICT.

Contact informatie

Aangezien de website wordt ontwikkeld als hobby, geef ik geen contact informatie weer.

BTW: op het internet heb ik ergens nog een ander woordenboek gemaakt, deze is te herkennen aan de opmaak (zelfde thema). Aangezien dit woordenboek een beetje stout is, heb ik geen links naar de website geplaatst.