Adware

Wat is Adware?

Woordenboek Publicatie Adware op 16 februari 2021

Adware


adware

Software die (ongevraagde/ongewenste) advertenties weergeeft.

Adware laat advertentie banners of pop-ups op de computer zien, op het moment dat de adware actief wordt. Hoewel dit niet per definitie kwaadaardig hoeft te zijn, wordt adware over het algemeen op zijn minst als ongewenst beschouwd.

Onder adware valt ook software die gratis beschikbaar is, maar waarbij advertenties wordt getoond om de ontwikkeling van het software te ondersteunen. In dit geval is de adware gewenst.

Adware wordt een probleem wanneer:

  • de software op de computer wordt geïnstalleerd zonder dat de eigenaar hiervoor toestemming heeft gegeven.
  • de software in een andere applicatie installeert anders dan de applicatie waarmee de software is geïnstalleerd. De applicatie zal vervolgens advertenties tonen.
  • haakt in op de web browser om nog meer advertenties te tonen. Dit inhaken heet browser hijacken.
  • verzamelt data wanneer de gebruiker het internet bezoekt en stuurt deze data naar anderen. De adware gedraagt zich dan als spyware.
  • de adware heel moeilijk is te verwijderen.

Het grootste nadeel van adware, naast het continu tonen van advertenties, is dat het de computer en gebruik van het internet vertraagd. Programmeerfouten in adware kan ervoor zorgen dat een computer instabiel wordt. Daarnaast leidt adware de gebruiker af, omdat hij/zij de advertenties weg moet klikken.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Engelse vlag Advertising-supported software


          

Thema's:

Woordenboeken: