AES

Wat is AES?

Woordenboek Publicatie AES op 21 maart 2021

AES

Advanced Encryption Standard


AES Algoritme

Symmetrische encryptie gebaseerd op het Rijndael algoritme. De AES encryptie standaard maakt gebruik van een block-cipher om een bepaalde grootte van een blok data te versleutelen per keer. AES werkt met een 128- of een 192-bit sleutel, maar de sleutel kan worden vergroot tot een 256-bit sleutel lengte.

De algoritme AES was ontwikkeld door 2 Belgische versleutelingsspecialisten: Joan Daemen en Vincent Rijmen in 1998. Het woord Rijndeal is een mix van de 2 achternamen van de ontwikkelaars.

Sinds de ontwikkeling van de standaard, is AES een vervanger van de meeste andere encryptie standaarden en wordt wereldwijd gebruikt. Het is de encryptie standaard welke door de Amerikaanse overheid wordt gebruikt en wordt door de National Security Agency (NSA) aanbevolen voor top-secret informatie.

AES variaties

De AES algoritme heeft uit 6 modussen:

  1. ECB (Electronic Code Book)
  2. CBC (Cipher Block Chaining)
  3. CFB (Cipher FeedBack)
  4. OFB (Output FeedBack)
  5. CTR (Counter)
  6. GCM (Galois/Counter mode)

De modus die kan worden uitgevoerd om het effect van de encryptie algoritme te versterken. De modus kan de block cipher converteren in een stream cipher. Elke modus heeft zijn zwakke en sterke punten.

ECB

De eenvoudigste modus is de Electronic Code Book. De plaintext (leesbare tekst) wordt verdeeld in blokken van 128 bits. Elk blok wordt versleuteld met hetzelfde sleutel en algoritme. Het gevolg is dat wanneer een blok die gelijk is aan een ander blok precies hetzelfde resultaat oplevert. Dit is dan ook de grootste kwetsbaarheid van de ECB modus en wordt daarom niet aanbevolen om te gebruiken voor versleuteling.

CBC

De Cipher Block Chaining maakt gebruik van een IV (Initialization Vector) om de versleuteling te versterken. De CBC haalt de plaintext blok data door een XOR met de IV. Het resultaat wordt vervolgens versleuteld, wat een ciphertext blok oplevert. In het volgende blok wordt de versleutelde resultaat door een XOR gehaald met de plaintext blok. De modus doet dit totdat alle blokken zijn versleuteld.

CFB

De Cipher FeedBack modus kan worden gebruikt als een stream cipher. Eerst wordt de IV versleuteld, vervolgens wordt de IV door de XOR gehaald met de plaintext blok om de blok te versleutelen. Vervolgens versleuteld de CFB het resultaat door XOR de plaintext. CFB maakt gebruik van een IV.

OFB

De Output FeedBack modus kan worden gebruikt als een stream cipher. Eerst wordt de IV versleuteld. Dan wordt het gebruikt om het resultaat door de plaintext door de XOR te halen om een ciphertext te genereren.

CTR

De Counter modus maakt gebruik van een teller als een IV. Het lijkt op de OFB, maar maakt gebruik van de teller om deze te versleutelen in plaats van een IV.

GCM

De Galois/Counter mode is een uitbreiding op de CTR modus. GCM wordt aanbevolen door de NIST. De GCM model genereert een cipher text en een authenticatie label. Het grootste voordeel van de GCM is de effectiviteit.


          

Thema's:

Woordenlijst:

Data Encryption
Het proces van het versleutelen van informatie. De informatie kan vervolgens alleen worden benaderd of ontsleuteld door degene die de juiste encryptie sleutel heeft. De data die is versleuteld (encrypt) wordt ciphertext genoemd. Het versleutelen van data is zeer belangrijk, omdat het mogelijk maakt om gevoelige of prive informatie over het internet te sturen, zonder […]
XOR
Een logische gate, een model waarbij de digitale waarden 0 en 1 worden vergeleken in boolean (waar/niet waar) functie. Er worden 2 binaire getallen ingevoerd en de uitvoer bevat de XOR-waarde. Als invoer A “0” is en B “0” dan is de XOR waarde: 0.Als invoer A “1” is en B “0” dan is de […]

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Java AES Encryption and Decryption Artikel van Bealdung met uitleg over de AES algoritme gebruik binnen de programmeertaal Java. Engelse vlag
What is Advanced Encryption Standard (AES)? Artikel op "The Cyber Resilience Blog" van Adam Ipsen met uitleg over de AES-encryptie standaard. Engelse vlag