Anti-spam software

Wat is Anti-spam software?

Woordenboek Publicatie Anti-spam software op 07 april 2021

Anti-spam software


Stop Spam

Programma voor het detecteren van spam, zodat deze ervoor kan zorgen dat de mail beoogde ontvanger niet bereikt of opslaat in een spam-map van de ontvanger. Een goed anti-spam programma zorgt ervoor dat de inbox (postvak in) van de gebruiker niet gevuld wordt met ongewenste e-mails.

Anti-spam software maakt gebruik van de volgende methodes:

  • E-mail die komt van adressen die bekend staan op een blacklist.
  • E-mail die komt van bepaalde web adressen.
  • Controle of een e-mail komt van een bestaand domeinnaam, aangezien spammers vaak gebruik maken van nep e-mail adressen.
  • Controleert de mail op bepaalde zinsdelen die door spammers veel worden gebruikt, zoals: “credit card”, “lose weight”.
  • Controleert de mail op zinsdelen waarbij spammers proberen gebruik te maken van technieken om spam te verbergen (Obfuscated spam), zoals “V I A G R A” en “hardc*re p0rn”.
  • Controleert de mail op gebruik van onnodige html-codering, wat gebruikt wordt voor websites. HTML-code kan worden gebruikt om berichten te verbergen en anti-spam programma’s te verwarren.

Een blacklist of blocklist is een lijst met ip-adressen en e-mailservers waarvan bekend is dat ze spam versturen. De lijst wordt bijgehouden door onafhankelijke beveiligingsbedrijven. E-mailproviders en mailservers maken gebruik van blacklists om mailboxen te beschermen tegen spam. De letterlijke vertaling van blacklist is “zwarte lijst”.

Een anti-spam software combineert alle informatie om zo te kunnen bepalen of het spam is of een regulier bericht. Afhankelijk van de instellingen van de anti-spam software, kan deze bij een positieve bepaling de mail blokkeren, verwijderen of verplaatsen naar een bepaalde map in de mailbox van de ontvanger.

Anti-spam programma’s moeten regelmatig worden geüpdate met nieuwe regels (rules), zodat ook de nieuwe spam technieken te kunnen detecteren.


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Spam
Ongevraagde, vaak commerciële email, wat lijkt op de ongevraagde reclameboodschappen die via de televisie of welke in de brievenbus bij de mensen thuis worden bezorgd. Spam wordt vaak gestuurd met een van de volgende boodschappen: Voorgeschreven medicijnen, medicijnen die bepaalde onderdelen van het lichaam vergroten of verbeteren, geneeskundige kruiden of middelen waarvan iemand gigantisch kunnen […]
Obfuscated spam
Een reclameboodschap die zodanig is aangepast dat de anti-spam software de boodschap niet als spam ziet, terwijl het gewoon spam is. Spammers zijn voortdurend bezig om ervoor te zorgen dat hun spam wel bij de beoogde ontvangers binnenkomt en dat de anti-spam software (functionaliteit mailservers en mailprogramma’s) deze niet herkennen als spam. Voorbeelden om spam-berichten […]