BlueBugging

Wat is BlueBugging?

Woordenboek Publicatie BlueBugging op 16 februari 2021

BlueBugging


BlueBug

Hacker aanval waarbij de aanvaller gebruik maakt van een lek in Bluetooth op een apparaat (smartphone/laptop), om illegaal toegang te krijgen. Doel is om het de beveiliging te verminderen.

Aanvallers maken vaak gebruik van BlueBugging om een slachtoffer na te gaan (tracken), de contacten lijst te benaderen, te bellen of te sms’en.

De Duitser Martin Herfurt heeft in 2004 BlueBugging ontdekt. Sinds 2004 zijn er heel veel slachtoffers.

Doelen van de hackers:

  • De aanvaller kan een backdoor in het apparaat installeren en kan daardoor controle krijgen over het apparaat.
  • De aanvaller kan via de gehackte smartphone telefoontjes plegen.
  • De aanvaller kan de eigenaar van de smartphone afluisteren.
  • De aanvaller kan telefoneren of sms’en naar dure diensten om zo geld af te troeven van het slachtoffer.
  • De aanvaller kan het apparaat volgen door gebruik te maken van de gsm- en/of gps-diensten.
  • De aanvaller kan informatie uit het contacten lijst en de recente telefoontjes van het slachtoffer halen. Deze informatie kan de aanvaller misbruiken.
  • De aanvaller kan telefoontjes doorlussen van het slachtoffer naar de aanvaller.
  • De aanvaller kan instellingen, zoals de instellingen van de netwerk provider aanpassen op de smartphone van het slachtoffer.

          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Bluejacking
Het anoniem ongewenste berichten sturen naar andere bluetooth apparaten, zoals smartphones en laptops. Bluejacking is mogelijk door een functie van Bluetooth om andere apparaten waarop Bluetooth op actief is, in de nabije omgeving te zoeken. De functie van Bluetooth is om het mogelijk te maken om contactinformatie en visitekaartjes onderling te kunnen uitwisselen. Deze functie […]
BlueSnarfing
Hacker aanval, waarbij data wordt gestolen van een apparaat (smartphone, laptop) waarop Bluetooth actief is. Door gebruik te maken van BlueSnarfing maken aanvallers misbruik van de kwetsbaarheden in de beveiliging van Bluetooth software, waardoor ze het Bluetooth apparaat kunnen binnendringen. De eigenaar van het Bluetooth apparaat krijgt van de hele actie niets mee. Het doel […]