Browser hijacker

Wat is Browser hijacker?

Woordenboek Publicatie Browser hijacker op 04 maart 2021

Browser hijacker

Meervoud: Browser hijackers


Webbrowsers

Browser hijackers veranderen de start pagina’s en zoekmachine instellingen van webbrowsers, zoals Safari, Firefox, Chrome, Edge en Opera.

Wanneer de bezoeker een website bezoekt, kan er op de achtergrond een script worden gestart die de instellingen van de webbrowser kan wijzigen. Het script hoeft hiervoor geen toestemming te vragen of laat de gebruiker op een knop klikken met valse informatie, waarbij de gebruiker “toestemming” verleent.

Een browser hijacker kan:

  • De startpagina van de browser wijzigen, deze wordt geladen wanneer de browser wordt gestart.
  • De standaard zoekmachine aanpassen, zodat de bezoeker altijd de door de hacker ingestelde zoekmachine gebruikt.
  • Snelkoppelingen (shortcuts) toevoegen aan de Favorieten van de webbrowser.
  • De Windows registry aanpassen, zodat de instellingen van de webbrowsers automatisch worden bijgewerkt wanneer de computer wordt gestart.
  • Opties verwijderen in de instellingen menu van de webbrowser, waardoor de gebruiker de instellingen niet meer kan aanpassen naar zijn eigen wensen.

Doel van browser hijacker is de gebruiker altijd te dwingen om bepaalde websites te bezoeken, zodat de hacker hiermee geld kan verdienen. De websites kunnen geld verdienen door bepaalde sponsors die betalen voor elk bezoek (hit). Daarnaast zorgt de hacker ervoor de websites makkelijker door zoekmachines worden gevonden (ranking).


          

Thema's:

Woordenboeken: