Document virus

Wat is Document virus?

Woordenboek Publicatie Document virus op 06 maart 2021

Document virus


iloveyou

Een document virus, ook wel macro virus genoemd, maakt gebruik van programma’s die gebruik maken van macro’s voor veel voorkomende taken. Wanneer een document met een macro wordt gestart, zal deze automatisch worden gestart.

Veel programma’s, zoals tekstverwerkers en spreadsheets, maken gebruik van macro’s. Een document virus kopieert zichzelf en infecteert andere documenten met zijn eigen macro’s. Wanneer een gebruiker een document opent met een macro-virus, zal de macro zichzelf kopiëren in de start bestanden van het programma.

Behalve dat een document virus bestanden op de computer aanpast, kan deze ook bestanden aanpassen op het netwerk of mails versturen met het virus als bijlage. Ook kan het document virus instellingen aanpassen van documenten en bijbehorende programma’s.

Een bekend voorbeeld van een document virus is het “I love you”-virus uit het jaar 2000, waarbij deze als bijlage verzonden werd naar miljoenen ontvangers.

Moderne programma’s zullen echter een waarschuwing laten zien, wanneer er een document met macro wordt geladen. De gebruiker kan op dat moment bepalen of een macro wel of niet te vertrouwen is.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Taal niet ingesteld Macro virus


          

Thema's:

Woordenboeken: