DoS attack

Wat is DoS attack?

Woordenboek Publicatie DoS attack op 06 maart 2021

DoS attack

Denial-of-Service attack


Digital Attack Map

Hacker aanval, waarbij de hacker een computer of webserver zo druk te laten maken of te laten afsluiten, zodat gebruikers/bezoekers deze niet meer kunnen gebruiken. Vooral websites zijn het doelwit van dit type aanval. Tijdens deze aanval wordt over het algemeen geen data gestolen of aangepast, maar gaat het bedrijf wel veel geld kosten.

Bij een DoS-aanval wordt een grotere hoeveelheid dataverkeer verstuurd naar het doel dan wat de computer/website aan kan.

Mogelijke DoS-technieken:

  • Teveel dataverkeer genereren naar de doel, meer dan het doel kan verwerken.
  • Versturen van te grote data packets (protocol), zodat het doel deze niet kunnen verwerken.
  • Versturen van veel mailtjes met bijlagen met veel te lange bestandsnamen, dan wat toegestaan is door de mail programma’s.
  • Misbruik maken van de manier hoe een computer verbinding voor het eerste een sessie opzet met het doel. Wanneer een hacker probeert een verbinding te maken met het doel, maar niet reageert op het respons, zal de pogingen een tijdje in de buffer van het doel blijven staan. Bij veel van deze frauduleuze verbindingen, kunnen overige bezoekers geen verbinding meer opzetten met het doel.
  • Een ping-verzoek doen naar een groot aantal computers/servers, waarbij het lijkt alsof deze wordt gedaan van het doel. De computers/servers reageren door een reactie te sturen naar het doel, waardoor deze veel extra verkeer krijgt te verwerken. Indien het verkeer te groot wordt, kan het doel geen ander verkeer meer verwerken. Met een ping-verzoek wordt gekeken of de computer bestaat.

Bij een DoS-aanval wordt gebruik gemaakt van een aanvaller en een slachtoffer. Wanneer gebruik wordt gemaakt van heel veel aanvallers, die aangestuurd wordt door een hacker, dan wordt gesproken van een Distributed Denial-of-Service aanval (DDOS).

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag DoS aanval


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Backdoor Trojaans Paard
Een backdoor trojaans paard geeft iemand controle over de computer, zonder dat de eigenaar hiervoor toestemming heeft gegeven. Een Trojaans paard doet zich voor als een regulier programma, zodat gebruikers deze geneigd zijn te starten. Op het moment dat een Trojaans paard wordt gestart, wordt niet het beoogde programma actief maar gaat het Trojaans paard […]
Botnet
De term botnet staat voor een collectie van bots (softwarebots), die automatisch en zelfstandig opereren. Daarnaast is een botnet een netwerk van zombie computers die worden aangestuurd vanaf 1 locatie, die duizenden tot miljoenen computers een serie specifieke taken kan laten uitvoeren via het internet. Aan de ene kant wordt een botnet gebruikt voor criminele […]
Zombiecomputer
Een computer die met behulp van een hacker, virus of Trojaans paard (trojan) is overgeleverd aan een hacker. De zombies maken deel uit van een botnet en worden gebruikt voor criminele activiteiten. Zombies worden gebruikt voor: Versturen van spam. Minen van bitcoins. Websites en netwerken aanvallen (DDOS). De eigenaar van de computer weet niet dat […]