E-mail virus

Wat is E-mail virus?

Woordenboek Publicatie E-mail virus op 23 maart 2021

E-mail virus

Meervoud: E-mail virussen


Mail Virus

Virus die zichzelf automatisch doorstuurt via e-mail, meestal naar degenen die in de contactlijst van de geïnfecteerde computer van het slachtoffer staan.

Wanneer een slachtoffer een mail ontvangt met daarin een virus, is de virus normaliter nog niet actief. Pas wanneer het slachtoffer de bijlage (attachment) opent, wordt de virus geactiveerd. Het virus zal dan een script doorlopen, waarbij een van de eerste acties is dat het virus zichzelf doorstuurt naar andere slachtoffers via mail.

Een voorbeeld van een e-mail virus is de Netsky virus, dit virus doorzoekt de computer naar bestanden die mogelijk mailadressen bevatten. De gevonden mailadressen worden gebruikt om het Netsky virus door te sturen.

Andere virussen maken geen gebruik van het mailprogramma, zoals Outlook of Gmail, maar hebben een mailclient ingebakken. Een voorbeeld van een dergelijk e-mailvirus is Sobig-F.

Elke bijlage die via mail kan binnenkomen, kan een e-mail virus bevatten. Zelfs wanneer het bestand “veilig” lijkt te zijn, kan het nog een bedreiging zijn. Zelfs een bestand met de extensie “.txt”, kan een virus bevatten. Een bestand kan bijvoorbeeld een vbs-script zijn, waarbij de extensie verborgen is, bijvoorbeeld virus.txt.vbs (waarbij de vbs-extensie niet zichtbaar is).

Niet bij alle e-mail virussen hoeft de ontvanger op de bijlage te klikken om het virus actief te worden, sommige virussen kunnen actief worden wanneer de ontvanger het virus alleen maar ontvangt. Deze virussen maken misbruik van kwetsbaarheden van het mailprogramma of het besturingssysteem. Enkele voorbeelden van dergelijke e-mail virussen zijn Kakworm en Bubbleboy.

E-mail virussen kunnen de beveiliging van een computer aantasten, bestanden beschadigen en/of infecteren, data stelen en door het teveel sturen van e-mails: mailservers laten crashen.

Tips om geen/weinig last te hebben van e-mail virussen:

  • Altijd een up-to-date virus programma actief hebben.
  • Klik nooit op verdachte bijlagen.
  • Verwijder mail die verdacht lijken (van mensen die de ontvanger niet kent, vreemde onderwerp regels)
  • Installeer de nieuwste updates van het besturingssysteem en mail programma’s.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Engelse vlag Mail virus


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Kettingbrief
Een kettingbrief is een mail, berichtje of een gewone brief die de ontvanger probeert te overhalen om deze te kopiëren en door te sturen naar de contactpersonen van de ontvanger. Het succes van een kettingbrief is afhankelijk van de geloofwaardigheid van het verhaal en de ontvankelijkheid van de ontvanger. Bij een kettingbrief wordt geen gebruik […]
Document virus
Een document virus, ook wel macro virus genoemd, maakt gebruik van programma’s die gebruik maken van macro’s voor veel voorkomende taken. Wanneer een document met een macro wordt gestart, zal deze automatisch worden gestart. Veel programma’s, zoals tekstverwerkers en spreadsheets, maken gebruik van macro’s. Een document virus kopieert zichzelf en infecteert andere documenten met zijn […]