Firewall

Wat is Firewall?

Woordenboek Publicatie Firewall op 07 april 2021

Firewall


Vuur lucifers

Een firewall zorgt ervoor dat de computer en/of netwerk niet ongeautoriseerd kan benaderd worden door hackers. De firewall vormt als het ware een muur tussen het netwerk of computer met de boze buitenwereld, door het foute dataverkeer te blokkeren of inbreekpogingen (hacken) af te breken.

Een network firewall wordt geplaatst tussen twee netwerken. Normaliter wordt een firewall geplaatst tussen een bedrijfsnetwerk en het internet. De firewall kan zowel software zijn en hardware (appliance).

Een client firewall (host-based) is software dat werkt op de computer of server, om aanvallen van binnenuit een netwerk te blokkeren. De meeste computers thuis zijn (hopelijk) voorzien van een client firewall. Een client firewall beschermt alleen de betreffende computer/server.

In beide gevallen, inspecteert de firewall het dataverkeer, zowel inbound (binnen komend) en outbound (uitgaand) verkeer, om te controleren of het verkeer voldoet aan gestelde regels (firewall rules). Wanneer het dataverkeer voldoet aan de regels, dan wordt het verkeer doorgelaten, anders wordt de toegang geblokkeerd.

Firewalls kan het verkeer filteren op:

  • Adresfiltering:
    • de source (verzender) als destination (ontvanger) adres
    • bepaalde poortnummers (ports)
  • Protocol filtering:
    • het type netwerkverkeer, bijvoorbeeld HTTP of FTP
  • Attributen of status van de datapakketjes (packets)

Bij een client firewall kan de gebruiker worden gewaarschuwd bij iedere keer dat een programma probeert een verbinding te maken met een “onbetrouwbare” connectie, zodat de gebruiker de verbinding kan toestaan (allowed) of blokkeren (blocked). De firewall leert het gewenste gedrag van de gebruiker kennen, zodat de firewall weet wat voor verbindingen de gebruiker toestaat of juist blokkeert.

Nmap is een bekend security tool dat gebruikt worden door hackers en systeembeheerders om de firewall te testen welke poorten toegelaten (open poorten) worden op computers, servers en netwerken.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Vuurmuur


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Antivirus software
Software die een computer of smartphone beschermt tegen malware (kwaadaardige software), zoals virussen, trojans en wormen. Afhankelijk de antivirus software kan deze ook beschermen tegen spyware, adware, pua (potentieel ongewenste producten) en andere malware. Antivirus maakt gebruik van een scanner om malware te detecteren, scanners kunnen het volgende detecteren: Known viruses (bekende virussen)Antivirus programma’s maken […]
DoS attack
Hacker aanval, waarbij de hacker een computer of webserver zo druk te laten maken of te laten afsluiten, zodat gebruikers/bezoekers deze niet meer kunnen gebruiken. Vooral websites zijn het doelwit van dit type aanval. Tijdens deze aanval wordt over het algemeen geen data gestolen of aangepast, maar gaat het bedrijf wel veel geld kosten. Bij […]
DDOS
Aanval op een website of netwerk, waarbij gebruik wordt gemaakt van een ander netwerk van computers. Doel van de aanval is dat het doelwit tijdelijk offline wordt gehaald door het overstelpen met junkverkeer. De aanval kan worden uitgevoerd door: Een botnet: een netwerk van gekaapte computers. Netwerk met computers van vrijwilligers, bijvoorbeeld door gebruik te […]
Malware
Verzamelnaam voor alle kwaadaardige software varianten, waaronder virussen, ransomware, spyware, adware en trojaanse paarden. Malware refereert naar elk script of software code die kwaadaardige activiteiten uitvoert. Verschillende typen software die als malware kan worden aangeduid wanneer deze kwaadaardig zijn: Uitvoerbare bestanden (.exe, .bat, vbs, com, .cmd) Binary shell Scripts Apps Firmware Malware is onder te […]