Foto journalistiek

Wat is Foto journalistiek?

Woordenboek Publicatie Foto journalistiek op 07 januari 2021
Foto journalistiek
Photojournalism

Soort van journalistiek, waarbij de foto’s het nieuws vertellen. De foto’s worden gebruikt in kranten, tijdschriften en redactionele stukken.

De fotojournalisten zijn verslaggevers die fotocamera’s en andere accessoires bij zich dragen, waarmee ze snel foto’s kunnen maken. Zij besluiten in luttele seconden welke beelden gefotografeerd moeten worden om het nieuws weer te geven. Vaak zijn ze actief in extreme situaties, waarbij de persoonlijke veiligheid soms niet gewaarborgd is.

Hoewel foto journalistiek aansluit bij andere typen van fotografie, zoals straatfotografie, documentaire fotografie en oorlogsfotografie, moet foto journalistiek zich houden aan strikte ethische standaarden. De foto’s moeten eerlijk en onpartijdig, daarnaast moet het een visueel verhaal vertellen die moet voldoen aan journalistieke waarden.

Zwerver op een brug in Oostenrijk.

 


Thema's:

Woordenlijst:

Sociale documentaire fotografie
Een soort van foto journalistiek en documentaire fotografie, waarbij de foto’s het nieuws vertellen vanuit het sociale of milieu oogpunt. Sociale documentaire fotografie brengt sociale or milieu delicten in beeld. De foto’s kunnen beelden van kwetsbare en/of arme personen bevatten, vooral om de wereld te schokken met de misstanden die gepleegd worden of de plagen […]

Bronvermelding:

Bron: Artikel op website
Artikel: 50 Types of Photography
Auteurs:
Jaar: 2020
Geraadpleegd: 27 juli 2020
Website: www.stocksy.com
Artikel link: https://www.stocksy.com/blog/types-of-photography/