Page-jacking

Wat is Page-jacking?

Woordenboek Publicatie Page-jacking op 24 maart 2021

Page-jacking


Page jacking

Gebruik makend van kopieën van websites die een hoge reputatie hebben, om bezoeker aan te trekken en deze om te leiden naar andere websites met kwaadaardige bedoelingen of voor een financiële tegemoetkoming.

Scammers kopiëren complete websites om ze te plaatsen op andere nieuwe websites die legitiem lijken. Deze nieuwe (gekopieerde) websites worden bij de zoekmachines, zoals Google en Bing, aangemeld. Wanneer nietsvermoedende bezoekers zo’n nep-website bezoeken en op links klikken op de website, worden ze omgeleid naar andere websites. Deze websites laten veel advertenties zien of leveren bepaalde diensten, waarbij de scammer veel geld kan verdienen.

Door gebruik te maken van page-jacking probeert de scammer bezoekers te lokken naar een of meerdere bepaalde websites. Deze websites krijgen daardoor meer bezoekers en kunnen door het laten zien van advertenties geld verdienen. Daarnaast worden de websites door de zoekmachines belangrijker geacht, aangezien er veel links naar de websites gaan en de bezoekers blijkbaar veel interesse in de websites hebben. Het aantal unieke bezoekers zorgen ervoor dat een website hoger in de ranglijst van de zoekmachines komen.

Niet alleen worden de bezoekers geïrriteerd doordat zij websites bezoeken die zij eigenlijk helemaal niet willen bezoeken, maar bezoekers kunnen ook geconfronteerd worden met aanstotend materiaal (porno of gokken).

De nep-websites kunnen ook door scammers worden ingezet om gevoelige informatie te krijgen van de bezoekers, door gebruik te maken van formulieren. In dit geval wordt er gesproken over een phishing aanval.

Voorbeeld van Page-Jacking: De inhoud van computerwoorden.nl is geheel gekopieerd en teruggeplaatst op de website. Hoewel de maker van de oude website niet meer in bezit is van het domein, is de hele website (content) nog steeds beschikbaar. De website beschikt nu over een groot aantal links naar diverse goksites en andere websites.


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Adware
Software die (ongevraagde/ongewenste) advertenties weergeeft. Adware laat advertentie banners of pop-ups op de computer zien, op het moment dat de adware actief wordt. Hoewel dit niet per definitie kwaadaardig hoeft te zijn, wordt adware over het algemeen op zijn minst als ongewenst beschouwd. Onder adware valt ook software die gratis beschikbaar is, maar waarbij advertenties […]
Browser hijacker
Browser hijackers veranderen de start pagina’s en zoekmachine instellingen van webbrowsers, zoals Safari, Firefox, Chrome, Edge en Opera. Wanneer de bezoeker een website bezoekt, kan er op de achtergrond een script worden gestart die de instellingen van de webbrowser kan wijzigen. Het script hoeft hiervoor geen toestemming te vragen of laat de gebruiker op een […]
Mousetrapping
Techniek van een website om een bezoeker “gevangen” te houden. Wanneer een bezoeker een nep-website bezoekt, kan de bezoeker de website op geen mogelijkheid verlaten. Zelfs de back- en afsluit-knoppen van de browser werken niet als behoren, het intypen van een ander website adres (url) is niet mogelijk of het openen van een nieuw browser-venster […]