Pharming

Wat is Pharming?

Woordenboek Publicatie Pharming op 24 maart 2021

Pharming


Credit Card

Het verzamelen van persoonlijke gegevens van website bezoekers, waarbij gebruik wordt gemaakt van een nep-website.

De bezoeker denkt een reguliere website te bezoeken, typt persoonlijke informatie in een formulier in. Hoewel de bezoeker denkt dat hij/zij een bestelling heeft gedaan en een betaling via een credit card heeft verricht, is de realiteit toch wat anders.

Een hacker krijgt de informatie, die de bezoeker van de nep-website binnen. De informatie van de bezoeker kan hij gebruiken om veel geld mee te verdienen. Met bepaalde gegevens van de credit card kan de hacker zelf bestellingen plaatsen.

Bij pharming wordt gebruikt van een spoofed website, waarbij het lijkt dat deze van een betrouwbare organisatie is, zoals een bank of een webshop. Echter de pharming website is een bijna exacte kopie van het origineel.

Manieren van het lokken van bezoekers naar valse websites:

 • Trojaans paard op de computer, waarbij deze ervoor zorgt dat wanneer een gebruiker naar een bepaalde website wil gaan, deze doorstuurt naar de valse website.
 • De DNS-server dusdanig aanpassen, dat deze verkeerde webadressen laat zien, wanneer er naar bepaalde websites wordt gezocht. In dit geval wordt erover DNS-poisoning (vergiftiging) gesproken.
 • E-mails met verwijzingen naar valse websites, waarbij de webadressen (urls) lijken op de originele websites maar met een kleine afwijking. Bijvoorbeeld rabobanki.nl i.p.v. rabobank.nl.

Tips ter voorkoming van pharming:

 • Goede antivirus programma actief.
 • Controleer altijd het webadres in de zoekbalk van de browser:
  • Check of het webadres begint met https://.
  • Controleer of het adres klopt met die van de betrouwbare website (bijvoorbeeld rabobank.nl).
  • Controleer of er een slotje voor het webadres aanwezig is.
  • Klik op het slotje en controleer of de verbinding secure (veilig) is.
 • Klik nooit op links in e-mails wanneer deze onbetrouwbaar overkomt.

          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Adware
Software die (ongevraagde/ongewenste) advertenties weergeeft. Adware laat advertentie banners of pop-ups op de computer zien, op het moment dat de adware actief wordt. Hoewel dit niet per definitie kwaadaardig hoeft te zijn, wordt adware over het algemeen op zijn minst als ongewenst beschouwd. Onder adware valt ook software die gratis beschikbaar is, maar waarbij advertenties […]
Browser hijacker
Browser hijackers veranderen de start pagina’s en zoekmachine instellingen van webbrowsers, zoals Safari, Firefox, Chrome, Edge en Opera. Wanneer de bezoeker een website bezoekt, kan er op de achtergrond een script worden gestart die de instellingen van de webbrowser kan wijzigen. Het script hoeft hiervoor geen toestemming te vragen of laat de gebruiker op een […]
Page-jacking
Gebruik makend van kopieën van websites die een hoge reputatie hebben, om bezoeker aan te trekken en deze om te leiden naar andere websites met kwaadaardige bedoelingen of voor een financiële tegemoetkoming. Scammers kopiëren complete websites om ze te plaatsen op andere nieuwe websites die legitiem lijken. Deze nieuwe (gekopieerde) websites worden bij de zoekmachines, […]