Pinhole fotografie

Wat is Pinhole fotografie?

Woordenboek Publicatie Pinhole fotografie op 21 april 2021
Pinhole fotografie

Vorm van creatieve fotografie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale pinholecamera of een camera met een gaatje in de lensdop. Pinholecamera’s zijn kant en klaar te koop, maar de fotograaf kan zelf ook een pinholecamera maken.

Een pinhole-camera is een lichtdichte doos met een klein gaatje erin. Het gaatje in de lichtdichte doos geeft op de andere zijde een omgekeerd beeld van de werkelijkheid weer. Door tegen die zijde lichtgevoelig materiaal, zoals fotopapier te plaatsen, blijft het beeld bewaard. De eerste pinholecamera’s werden in de zestiende eeuw gemaakt. De voorloper van de pinhole camera is de camera obscura (latijn: donkere kamer).

Camera Obscura

Veel schilders maakten gebruik van de camera obscura om de werkelijkheid beter te kunnen schilderen. Door een spiegel in de van het licht te plaatsen konden ze het beeld omgekeerd zien. In de vijftiende eeuw beschreef Leonardo da Vinci een techniek om een beeld te projecteren op een doorzichtig scherm, zodat de schilder deze kan overtrekken.

Een pinhole camera registreert de werkelijkheid op een andere manier dan een gewone camera. Het resultaat van het fotograferen met een pinhole camera levert een onscherp beeld en een apart sfeertje. Een bekend effect (pinhole effect) is het zogenaamde vignette, een donkere verkleuring aan de randen van de foto, veroorzaakt doordat het langer duurt voordat het licht via de pinhole de hoeken bereikt.


Thema's:

Woordenboeken:

Advertenties:

Bol.com categorie: Populair in Fotografie – boeken

Bronvermelding:

Bron: Artikel op website
Artikel: Pinhole fotografie
Auteurs:
Jaar: 2015
Geraadpleegd: 21 april 2021
Website: Beeldbalie.nl
Artikel link: http://www.beeldbalie.nl/pinhole-fotografie/