PUA

Wat is PUA?

Woordenboek Publicatie PUA op 27 maart 2021

PUA

Meervoud: PUA's

Potentially Unwanted Application


Koevoet

Programma’s die niet kwaadaardig zijn, maar niet wenselijk zijn voor een bedrijfsnetwerk.

Deze programma’s kunnen zowel nuttig zijn, maar kunnen ook door hackers worden ingezet om acties uit te voeren. Bekende voorbeelden zijn:

 • psexec
  Hulpmiddel van Microsoft om commando’s uit te voeren op externe systemen.
 • Ncat
  Hulpmiddel om een remote sessie op te zetten met een systeem.
 • Nmap
  Hulpmiddel om apparatuur op een netwerk te scannen op open poorten en deze apparaten te identificeren.
 • LOIC
  Hulpmiddel om een netwerk of website te stresstesten.

Pentesters maken gebruik van hackertools om de beveiliging van applicaties/netwerk te testen, terwijl hackers ze gebruiken om toegang tot systemen te krijgen.

Een koevoet kan gebruikt worden om kasten en muren te slopen, maar wordt ook gebruikt door een inbreker om deuren open te breken. In het eerste geval is het een goed stuk gereedschap, in het tweede geval is het een inbrekerswerktuig.

Onder PUA’s vallen hacker tools, remote access tools, spyware, adware, keygenerators en dialers. De meeste antivirus programma’s herkennen PUA’s. De administrator kan bepalen of een PUA wel of niet toegestaan is.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Potentieel ongewenst programma
Nederlandse vlag Potentiële ongewenste applicatie


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Dialer
Een dialer is een programma die een computer kan gebruiken om een verbinding op te zetten met een andere computer via het telefoonnet (dial-up internet). Maar een dialer kan ook gebruikt worden door een hacker, waarbij de hacker het gebruikte telefoonnummer voor een dial-up internet verbinding te wijzigen in een veel duurdere telefoonnummer. Elke keer […]
Hacker
Iemand die over de technische vaardigheden beschikt om op computernetwerken in te breken en die de beveiliging van computersystemen/software aan de kaak stelt. Wanneer een hacker schade aanbrengt, wordt niet gesproken over een hacker, maar een cracker.
LOIC
Open source netwerk applicatie voor stress testen en denial-of-service aanvallen, geschreven in C#. De LOIC was ontwikkeld door Praetox Technologies, maar is vrijgegeven in het publiek domein. De applicatie is te downloaden op diverse open source platformen. LOIC maakt gebruik van de computers netwerk connectie, waarbij de applicatie een groot aantal foutieve datapakketjes stuurt richting […]