Ransomware

Wat is Ransomware?

Woordenboek Publicatie Ransomware op 27 maart 2021

Ransomware


Ransomware

Software die alle databestanden versleutelt, zodat gebruikers niet bij hun data kunnen komen. De aanvaller eist een bedrag, meestal in Bitcoins, waarna de gebruiker de sleutelt ontvangt die toegang geeft tot de data.

Tegenwoordig houdt de ransomware de data “gevangen” door alle bestanden te versleutelen (encrypten). In het verleden dreigde de ransomware met het verwijderen of het onleesbaar maken van data.

Een voorbeeld van ransomware is de Archiveus Trojan die de data in de map “My Documents” kopieerde naar een met wachtwoord beveiligde bestand en daarna de originele bestanden verwijderde. In een boodschap laat de trojan weten dat de gebruiker een 30-letterig wachtwoord moet invoeren om toegang te krijgen tot de data. Om het wachtwoord te krijgen moet de eigenaar iets kopen bij een online kruidenier.

Ransom-A Trojan dreigt met dat de software elke 30 minuten een bestand gaat verwijderen, totdat het slachtoffer een sleutel koopt via de betaalservice Western Union. Mocht het slachtoffer de verkeerde code intypen, dan zou Ransom-A de computer laten crashen na 3 dagen. In dit geval was alles een grote bluf, het programma was niet in staat om de acties uit te voeren.

Rond het jaar 2016 heeft Wana Decrypt0r een groot aantal computers aangevallen. Het programma heeft alle bestanden encrypt en alleen tegen betaling van een bedrag in bitcoins, kan het slachtoffer de data terug krijgen.

Ondanks de beloftes van ransomware dat de data terug te krijgen is door een betaling te doen, is dit meestal niet waar. Soms kan via de autoriteiten een sleutel worden verkregen om de schade te beperken. Het beste is natuurlijk een goede backup van de belangrijkste data.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Gijzelsoftware


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Backdoor Trojaans Paard
Een backdoor trojaans paard geeft iemand controle over de computer, zonder dat de eigenaar hiervoor toestemming heeft gegeven. Een Trojaans paard doet zich voor als een regulier programma, zodat gebruikers deze geneigd zijn te starten. Op het moment dat een Trojaans paard wordt gestart, wordt niet het beoogde programma actief maar gaat het Trojaans paard […]
Data Encryption
Het proces van het versleutelen van informatie. De informatie kan vervolgens alleen worden benaderd of ontsleuteld door degene die de juiste encryptie sleutel heeft. De data die is versleuteld (encrypt) wordt ciphertext genoemd. Het versleutelen van data is zeer belangrijk, omdat het mogelijk maakt om gevoelige of prive informatie over het internet te sturen, zonder […]