RPG

Wat is RPG?

Woordenboek Publicatie RPG op 06 mei 2021
RPG
Role Playing Game
Roleplayinggame
Rollenspel
CRPG
Computer Role Playing Game
Computerrollenspel

Genre spellen, waarbij de speler in een virtuele wereld karakters besturen en een verhaal beleven. De term verwijst naar het vervullen van een bepaalde rol in het spel, bijvoorbeeld als mage (tovenaar), hunter (jager) of warrior (soldaat). De meeste RPG-spellen worden gespeeld in een fantasie- of middeleeuwse wereld, waar gevochten wordt met zwaarden en schilden, magie en pijlen en bogen.

Het origineel van de RPG games is het spel Dungeons & Dragons.

Role Playing Games kunnen worden onderverdeeld in:

 • Action RPG
  Combinatie van actie spellen en rollenspellen. Gevechten worden in real-time gevoerd en is afhankelijk van de vaardigheden van de speler.
 • MMORPG
  Massive Multiplayer Online RPG, waarbij honderden of zelfs duizenden spelers met elkaar kunnen bewegen in dezelfde wereld met dezelfde of gelijkwaardige opdrachten.
 • Roguelikes
  Een op het spel Rogue gebaseerde genre, waarbij de speler vijanden en obstakels moet overwinnen om de karakters te verbeteren.
 • Tactical RPG
  Een RPG die op een tactische manier moet worden gespeeld. Spelers moeten met een beperkte bronnen op strategie wijze vijanden verslaan en veldslagen winnen.
 • Sandbox RPG
  Een open-wereld game waarbij de speler op zoek moet gaan naar opdrachten en verhaallijnen.
 • First-person party-based RPG
  Een RPG waarbij de speler in een groep (party) een dungeon bezoekt om daar de vijanden te verslaan.

Naast deze specifieke type RPG’s, kunnen deze ook onderverdeeld worden in de culturele invloeden:

 • WRPG
  Western RPG, waarbij de westerse invloeden de rol spelen. Voorbeelden zijn cowboys en indianen, Europese veldslagen en middeleeuwse kastelen.
 • JRPG
  Japanese RPG, waarbij de Japanse invloeden de rol spelen. Voorbeelden zijn samurai, panda’s en anime karakters.

Naast computerspellen zijn er ook boeken die de wereld van de RPG benutten in de verhaallijnen, deze boeken zijn LitRPG’s oftewel Literaire RPG’s.


Thema's:

Woordenboeken:

GamesGamesComputerComputer

Woordenlijst:

JRPG
Type Role Playing Game, waarbij het speler lineair door de speelwereld beweegt en opdracht na opdracht vervuld. De speler kan zijn personage en vaardigheden niet of nauwelijks aanpassen en de opdrachten moeten in een bepaalde volgorde worden afgewerkt. Pas in de eindfase kan de speler zich vrij door de speelwereld bewegen met bijvoorbeeld een luchtschip. […]
LitRPG
Literary Role Playing Game is een literaire genre waarbij de achterliggende gedachten van een RPG wordt gecombineerd met sciencefiction en fantasie boeken. In LitRPG krijgt de hoofdpersoon te maken met uitdagingen, beloningen en de bekende RPG karaktereigenschappen (strength, intelligence, agility, damage). LitRPG is niet te vergelijken met GameLit, boeken die geschreven zijn naar aanleiding van […]
Roguelike
Een op het spel Rogue gebaseerde genre, waarbij de speler vijanden en obstakels moet overwinnen om de karakters te verbeteren. Kernmerken van een Roguelike game zijn: PermadeathWanneer een speler dood gaat, moet deze weer opnieuw starten vanaf een bepaald startpunt. De game niveaus worden procedureel gegenereerd De speler is genoodzaakt het systeem te leren, aangezien […]
WRPG
Type Role Playing Game die gebaseerd is op Westerse invloeden. Westerse RPG’s hebben over het algemeen een minder lineair spelverloop. De WRPG biedt de speler de mogelijkheid om een spelpersonage en/of vaardigheden te kiezen. De speler kan in principe vrij door de speelwereld reizen en opdrachten doen. Ondanks de vrijheid van bewegen en het onwillekeurige […]

Bronvermelding:

Bron: Artikel op website
Artikel:The Many Different Types of Video Games & Their Subgenres
Auteurs:Vince
Jaar:2018
Geraadpleegd:22 april 2021
Website:iD Tech
Artikel link:https://www.idtech.com/blog/different-types-of-video-game-genres