Software

Wat is Software?

Woordenboek Publicatie Software op 16 december 2020

Software

SW


Microsoft Store

Verzamelnaam voor alle programmatuur die op beschikbare apparatuur (bijvoorbeeld computers) kunnen worden uitgevoerd.

Soorten:

 • besturingssystemen (operating systems),
  bijvoorbeeld Linux, Windows, IOS.
 • hulpprogramma’s (utilities),
  bijvoorbeeld Windows Commander, Norton Utilities.
 • aansturingsprogramma’s (drivers),
  bijvoorbeeld voor printer, scanner, beeldscherm, videokaart.
 • toepassingsprogramma’s (applicaties),
  bijvoorbeeld Microsoft 365, iWork, iTunes, Chrome.
 • apps,
  bijvoorbeeld apps voor de Android of Apple smartphone.

Software is niet tastbaar, software wordt opgeslagen op een opslagmedium, zoals een harde schijf, SSD, USB-stick, in de cloud of op een CD/DVD/Blu-ray.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Nederlandse vlag Programmatuur


          

Thema's:

Gerelateerde blogs:

Programmeertalen

Een programmeertaal is een taal die gebruikt wordt voor het ontwikkelen van software, zoals programma’s, apps, websites, drivers, besturingssystemen, enz. Programmeertaal is een taal met eigen opmaak en bevat een serie van instructies die nodig zijn voor de werking van software. Net als elke andere taal, heeft iedere programmeertaal zijn eigen regels, zowel syntactisch (zinsopbouw) […]

Gepubliceerd op 06 januari 2021 onder categorie Programmeren

Verder lezen...

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Application
Programma’s die door mensen worden gebruikt voor hun dagelijkse bezigheden, zoals het schrijven van een brief, het bijwerken van een website, het plaatsen van commentaar op een Facebook-bericht of samen met een groep mensen vechten in een raid in een computerspel. Voorbeelden van applicatie zijn: tekstverwerkers, games, spreadsheets, databases, grafisch bewerking programma’s, web browsers  
Computer
Elektronische gegevensverwerkende machine die een groot aantal rekenkundige en logische handelingen kan verrichten en daarbij door een intern programma wordt bestuurd. Met behulp van software kan een computer functies vervullen, zoals rekenen, tekstverwerken, opslaan van gegevens (data), commando’s geven aan randapparatuur en tekenen.
Program
Software voor het uitvoeren van een of meerdere taken op een computer, bijvoorbeeld een tekstverwerker, spreadsheet, database, rekenmachine of grafisch programma. Programma’s zijn te onderscheiden in: Applicaties (application programs),bijvoorbeeld: tekstverwerkers, games, spreadsheets, databases, grafisch bewerking programma’s en web browsers. Systeem programma’s (system programs),bijvoorbeeld besturingssystemen, netwerk systemen, database systemen, programmeer programma’s, website servers, backupsystemen.