Straatfotografie

Wat is Straatfotografie?

Woordenboek Publicatie Straatfotografie op 03 februari 2021

Straatfotografie


De Visboer

Het fotograferen in een publieke plaats, normaliter op straat, wordt straatfotografie genoemd. De foto’s worden vaak enigszins stiekem genomen, waarbij de gefotografeerde personen niet door hebben dat ze gefotografeerd worden. De foto’s zijn spontaan en niet in scene gezet.

Bij straatfotografie moet de fotograaf rekening worden gehouden met de regelgeving (wetten) en religie van het land. Wanneer de fotograaf naar een bepaald land gaat, is het dus slim om de regels rond fotograferen te onderzoeken.

Straatfotografie is gelinkt aan urban fotografie, waarbij de fotograaf onderdelen van de straat of stad fotograferen. Naast delen van de straten/stad, gebruikt de straatfotograaf ook portret en architectuur fotografie.

Hoewel bij straatfotografie meestal personen in een straat worden gefotografeerd, is dit niet noodzakelijk. Soms kunnen bepaalde stadsdelen, objecten en composities tijdens voldoende inhoud geven aan de foto’s.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Engelse vlag Street photography


          

Woordenlijst:

Candid fotografie
Candid fotografie (verborgen camera) is het fotograferen van nietsvermoedende personen. Dit wordt veel toegepast tijdens straatfotografie, evenementen en door journalisten. De beelden en gezichtsuitdrukkingen zijn realistisch. Hoewel “verborgen” doet vermoeden dat het hier om een fotograaf gaat die zich verstopt in de bosjes om te wachten tot het slachtoffer voorbij komt, is dit niet het […]

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Fotografiewoordenboek.nl: Fotografie typen Woordenboek met verschillende typen fotografie. Welk type fotograaf ben jij? Keuze uit meer dan 70 verschillende typen, waaronder reis, architectuur, natuur, dieren, mode of juist naakt fotografie. Nederlandse vlag