Text adventure

Wat is Text adventure?

Woordenboek Publicatie Text adventure op 05 mei 2021

Text adventure


Adventure Game Quondam Gameplay

Type adventure game, waarbij puzzels moeten worden opgelost door het intypen van commando’s op het toetsenbord. De game is volledig gebaseerd op tekst, elke actie werd bepaald door een commando. De speler moet zelf uitvinden welke commando’s nodig zijn om de game uit te spelen.

Voorbeelden van de commando’s zijn:

 • N, E, S, W
  Bepaalt welke richting de speler op gaat -> North (noord), East (oost), West of South (zuid). Soms uitgebreid met een combinatie ervan (NE, NW, SE, SW).
 • get shovel
  Oppakken van objecten, in dit geval een schep.
 • grab sword
  Het trekken van een wapen, in dit geval een zwaard.
 • look left
  Kijk naar links.

Bij het ontwikkelen van een tekst adventure werd veel tijd gespendeerd aan de mogelijke reacties op de commando’s, die spelers kunnen invoeren in het spel.

Een voorbeeld van een text adventure is Quondam.

In 1976 werd het eerste text adventure gemaakt met de titel Colossal Cave Adventure. Bij latere text adventures werd de tekst aangevuld met een grafische afbeelding, die het verhaal gingen verduidelijken.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Engelse vlag Interactive fiction


          

Thema's:

Woordenboeken:

Woordenlijst:

Adventure game
Bij adventure games draait alles om het oplossen van puzzels. De gamer mag gebruik maken van de omgeving en spreken met game personages. Alles om hints te krijgen en de puzzels op te lossen. Soms kan de puzzel worden uitgebreid met mini games, waarbij de speler wordt uitgedaagd om de game uit te spelen en/of […]

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
The Many Different Types of Video Games & Their Subgenres There are many different types of video games, and typically, they're categorized by their characteristics or underlying objectives—not by the type of gameplay they contain. Engelse vlag