Tilt-shift fotografie

Wat is Tilt-shift fotografie?

Woordenboek Publicatie Tilt-shift fotografie op 21 april 2021

Tilt-shift fotografie


Tilt Shift Musea Berlijn

Manier van fotograferen, waarbij de fotograaf gebruik maakt van een zogenaamde tilt-shift objectief. De term tilt-shift slaat op het kunnen kantelen en verschuiven van het objectief. Een speciaal tilt-shift objectief bestaat uit bewegende onderdelen waarmee de fotograaf kan kantelen en verschuiven.

Het fotograferen van een gebouw kan best lastig zijn, vooral wanneer de fotograaf gebruik maakt van een groothoekobjectief. De beelden krijgen vaak vertekeningen, waarbij de lijnen richting de randen van de foto steeds krommer gaan trekken. Een voorbeeld hiervan is dat wanneer er een foto wordt gemaakt van hoge gebouwen, deze schuin op de foto staan of het lijkt of de gebouwen achterover vallen. De oplossing hiervoor is de tilt-shift objectief. Een tilt-shift objectief voorkomt dus vertekeningen bij het fotograferen.

Zonder tilt-shift objectief: gebouw lijkt achterover te vallen.
Met tilt-shift objectief: gebouw staat recht.

Naast dat de kans op vertekeningen in beeld komt, kan ook een tilt-shift objectief gebruikt worden om het miniatuureffect te krijgen.


          

Woordenlijst:

Architectuur fotografie
Het fotograferen van gebouwen, monumenten, interieur en exterieur valt onder architectuur fotografie. De foto’s geven een accuraat beeld van de gebouwen, gefotografeerd met speciale camera’s en maken gebruik van speciale technieken. De foto’s kunnen worden gezien als kunst of om de esthetiek van een object aan te tonen.

Gerelateerde websites

Externe linkBeschrijvingTaal
Fotografiewoordenboek.nl: Fotografie typen Woordenboek met verschillende typen fotografie. Welk type fotograaf ben jij? Keuze uit meer dan 70 verschillende typen, waaronder reis, architectuur, natuur, dieren, mode of juist naakt fotografie. Nederlandse vlag
Uitgelicht: tilt/shift fotografie Het fotograferen van architectuur kan nog best lastig zijn. Wanneer je aan de slag gaat met een groothoekobjectief, krijg je vaak te maken met vertekeningen waarbij de lijnen richting de randen van je kader steeds krommer worden. Een voorbeeld hiervan is dat als je hoge gebouwen fotografeert deze schuin op de foto staan of achterover lijken te vallen. Dit komt niet overeen met de werkelijkheid of hetgeen dat je met je eigen ogen ziet. Gelukkig is daar een oplossing voor: het tilt-shift objectief. Nederlandse vlag