Tilt-shift fotografie

Wat is Tilt-shift fotografie?

Woordenboek Publicatie Tilt-shift fotografie op 21 april 2021
Tilt-shift fotografie

Manier van fotograferen, waarbij de fotograaf gebruik maakt van een zogenaamde tilt-shift objectief. De term tilt-shift slaat op het kunnen kantelen en verschuiven van het objectief. Een speciaal tilt-shift objectief bestaat uit bewegende onderdelen waarmee de fotograaf kan kantelen en verschuiven.

Het fotograferen van een gebouw kan best lastig zijn, vooral wanneer de fotograaf gebruik maakt van een groothoekobjectief. De beelden krijgen vaak vertekeningen, waarbij de lijnen richting de randen van de foto steeds krommer gaan trekken. Een voorbeeld hiervan is dat wanneer er een foto wordt gemaakt van hoge gebouwen, deze schuin op de foto staan of het lijkt of de gebouwen achterover vallen. De oplossing hiervoor is de tilt-shift objectief. Een tilt-shift objectief voorkomt dus vertekeningen bij het fotograferen.

Zonder tilt-shift objectief: gebouw lijkt achterover te vallen.
Met tilt-shift objectief: gebouw staat recht.

Naast dat de kans op vertekeningen in beeld komt, kan ook een tilt-shift objectief gebruikt worden om het miniatuureffect te krijgen.


Thema's:

Woordenboeken:

ComputerComputer StudieboekenStudieboeken

Woordenlijst:

Architectuur fotografie
Het fotograferen van gebouwen, monumenten, interieur en exterieur valt onder architectuur fotografie. De foto’s geven een accuraat beeld van de gebouwen, gefotografeerd met speciale camera’s en maken gebruik van speciale technieken. De foto’s kunnen worden gezien als kunst of om de esthetiek van een object aan te tonen.

Bronvermelding:

Bron: Artikel op website
Artikel: Uitgelicht: tilt/shift fotografie
Auteurs:
Jaar:
Geraadpleegd: 21 april 2021
Website: Kamera Express
Artikel link: https://www.kamera-express.nl/straat-en-architectuur-tiltshift