Vishing

Wat is Vishing?

Woordenboek Publicatie Vishing op 06 april 2021
Vishing
Voice phising

Het achterhalen van vertrouwelijke, gevoelige en persoonlijke informatie van iemand door gebruik te maken van een telefoon/smartphone.

Phising maakt gebruik van e-mails, waarbij het slachtoffer gestuurd wordt naar een nep-website om informatie te achterhalen. Bij Vishing wordt er in de mail gevraagd om een bepaald telefoonnummer te bellen, waarbij de beller wordt gevraagd om persoonlijke informatie. In beide gevallen is het doel om de informatie te krijgen met als doel om financieel hier beter van te worden.

Een voorbeeld van vishing is de PayPal voice phising mail. Mail dat lijkt afkomstig te zijn van PayPal, een online betaaldienst, waarin beweert wordt dat op de rekening van de gebruiker een poging tot misbruik is gedetecteerd. Wanneer het beoogde slachtoffer dan belt, wordt via een geautomatiseerd belsysteem naar rekeninginformatie gevraagd. De informatie kan door de criminelen gebruikt worden om geld van de rekening af te halen.

Ander bekend vishing geval, komt van een zogenaamde Microsoft helpdeskmedewerker, die om gebruikersnamen en wachtwoord informatie vraagt. Deze informatie kan gebruikt worden om in te breken in bedrijfsnetwerken.

Synoniemen, volkstaal en eufenismen

Phone phising
V-phising

Thema's:

Woordenboeken:

GamesGames Films en seriesFilms en series

Bronvermelding:

Bron: Boek “ICT Woordenboek met CD-ROM”
Boek: ICT Woordenboek met CD-ROM
ISBN: 90-389-1059-2
Auteurs: Bos, G.
Jaar: 2000
Stad, Land: Rijswijk, Nederland
Uitgever: Uitgeverij Elmar B.V.
Pagina's:
Website: